آشنایی با کلان پروژه های پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی /2

کلان پروژه فرهنگ نامه

در دهه‌های اخیر تدوین عناصری از قبیل دائره المعارف‌ها، موسوعه‌ها، اصطلاح نامه‌ها، فرهنگ نامه‌ها و عناوین مشابه دیگر آهنگ رو به رشدی یافته است. این رونق دیرهنگام حکایت از رویکرد امیدوارکننده جامعه علمی به منابع مرجع دارد.

منابع مرجع  منابعی هستند که ماهیتا برای پاسخگویی به سؤالات لحظه‌ای و آنی تهیه شده‌اند و به همین دلیل جزء منابع سریع الارجاع به شمار می‌آیند و معمولا خواننده از ابتدا تا انتهای آن را نمی‌خواند بلکه در پی پرسشی که برایش پیش آمده به منابع مرجع رجوع می‌کند. این منابع به دلیل استفاده همگانی و همیشگی معمولا امانت داده نمی‌شوند و در بخش مرجع نگهداری می‌شوند. بخش مرجع در دسترس‌ترین بخش هر کتابخانه است به جهت این که پاسخگوی اولین پرسش‌های مراجعان باشد و هر گونه نیاز ابتدایی اطلاعاتی آنان را رفع سازد.

یکی از منابع مهم که از جنبه کاربردی رتبه بالایی در میان آثار مرجع را داراست، فرهنگنامه‌ها هستند و اگر در مورد عنوان فرهنگ نامه، دانش نامه، دائره المعارف، معجم مصطلحات، مصطلحات علوم، اصطلاحات علوم، فرهنگ اصطلاحات؛ چند و چون نکنیم و به این موضوع از زاویه محتوای فرهنگ نامه‌ای و دائره المعارفی بودن آن‌ها بنگریم، تاکنون آثار فراوانی در این مقوله نوشته شده و یا در حال نگارش و ارائه است

فرهنگنامه اسم مرکب فارسی است به معنای کتابی که در آن دانش و فرهنگ باشد. این اصطلاح را برابر دایره المعارف در عربی، Encyclopedia در انگلیسی و Encyclopedie در فرانسه قرار داده‌اند   و آن اثری است که در آن آگاهی‌های گزیده و موثقی از همه رشته‌های علوم یا در رشته‌ای خاص از دانش بشری به صورت مقالاتی، حسب موضوع، کوتاه و بلند فراهم آمده است و مراجعه کننده به آن می‌تواند پاسخ سوال خویش را در موضوع مورد نیاز به آسانی بدست آورد.

کار فرهنگنامه شبیه به دانشنامه و دایرة المعارف است، با این تفاوت که در دانشنامه، مقالات طولانی است و اصطلاحات را خرد نمی کنند، در حالی که در فرهنگنامه مقالات کوتاه برای مداخل خرد و کلان تالیف می شود و ذیل هر مدخلی مطالب به صورت مستقل عنوان می شود.

تدوین فرهنگنامه علوم اسلامی یکی از مأموریت های ویژه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در جهت توانمند سازی علوم اسلامی است.انجام این مأموریت ویژه بر عهده پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی گذاشته شده است. فرهنگ نامه علوم اسلامی، کلان پروژه ای است که برای مستندسازی اصطلاحات علوم اسلامی در سال های گذشته آغاز شده و بخش هایی از آن نیز به فرجام رسیده است.

1. آثار منتشر شده

«فرهنگنامه اصول فقه» اولین اثر منتشر شده از مجموعه فرهنگنامه‌های علوم اسلامی است که با استقبال زیادی مواجه شده و در کنار نشر الکترونیکی، در نوبت‌های متعدد به صورت مکتوب تجدید چاپ شده است. ( تاکنون چاپ چهارم است )

«فرهنگنامه علوم قرآنی» دومین اثر منتشر شده از مجموعه فرهنگنامه‌های علوم اسلامی است. این فرهنگنامه شامل مباحث پیرامونی قرآن (مباحث حول القرآن) بوده اصطلاحات موجود در «اصطلاحنامه علوم قرآنی» را شرح داده است که به اموری همچون: تفسیر و مفسران، انواع تفاسیر و گرایش‌های تفسیری، ترجمه های قرآن، علم تجوید، علم قرائات، مباحث تاریخ قرآن و. .. می‌پردازد. استفاده از منابع جدید و در دسترس امروزی، در کنار منابع دست اول و کتب مرجع، و همچنین عدم تقطیع مطالب سبب شده تا این فرهنگ نامه در نوع خود کم نظیر یا بی بدیل باشد. بیش از دو هزار مدخل در فرهنگ نامه علوم قرآنی نوشته شده است، که می تواند مورد استفاده اقشار مختلف- اعم از متخصصان این حوزه علوم اسلامی، و همچنین فضلای حوزه و دانشجویان رشته‌های مرتبط و عموم علاقه‌مندان به مباحث پیرامون قرآن قرار گیرد.

2. آثار در دست تدوین

«فرهنگنامه منطق» سومین اثر از این مجموعه است که هم‌اکنون توسط اعضای گروه و محققان همکار در حال تدوین است.

«فرهنگنامه کلام اسلامی» چهارمین اثر از این مجموعه است که از سال 1392 شروع شده، و به دلیل گستردگی این حوزه از علوم اسلامی، چندین سال به طول خواهد انجامید و پیش بینی می‌شود که با همت اعضای گروه و فضلای همکار گروه، تا سال 1396 به اتمام برسد.

3. آثار در دست تحقیق

«فرهنگنامه فلسفه اسلامی» پنجمین اثر از این مجموعه است که هم‌اکنون در مرحله پیشنهاد و تصویب خواهی می باشد.

فرهنگنامه‌های سایر علوم اسلامی نیز در دستور کار گروه قرار دارد.

فايلها
کلان پروژه فرهنگ نامه-970118.pdf 136.119 KB کلان پروژه فرهنگ نامه-970118

آشنایی با کلان پروژه های پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی /1

کلان پروژه اصطلاح نامه

تدوین اصطلاح نامه جامع علوم اسلامی یکی از مأموریت های ویژه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در جهت توانمند سازی علوم اسلامی است.انجام این مأموریت ویژه بر عهده پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی گذاشته شده است. این پژوهشکده قبل از شروع به تدوین اصطلاح نامه در حوزه‌های علوم اسلامی اقدام به تعریف حوزه مأموریت خود (تعریف و تبیین محدوده علوم اسلامی) نمود. دلیل مطلب این بود که تعیین مصداق علوم اسلامی کاری دشوار است زیرا بعضی از علوم مثل علم منطق که هم اینک در میان مسلمانان مورد توجه است قبل از ظهور اسلام نیز سابقه داشته است. بدیهی است توانمند سازی علوم اسلامی متوقف بر تدوین اصطلاح نامه در همه حوزه هایی است که به نوعی دین اسلام و متفکران اسلامی در شکل گیری ، توسعه و تعمیق آن نقش داشته اند.  بر همین اساس پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی تدوین اصطلاح نامه در حوزه های علوم اسلامی و حوزه های وابسته را در محدوده مأموریت خود قرار داد؛ مراد از «علوم اسلامى و حوزه‏هاى وابسته» علوم و معارفى است که:

 1- اسلام در تأسیس آن دخالت داشته است (محصول دین اسلام است). مانند: علوم قرآن، علوم حدیث، فقه، اصول فقه، تاریخ اسلام و....

 2- دانشمندان اسلامى در رشد و پرورش آن نقش داشته‏اند، مانند: فلسفه، منطق و...

 3- دانمشندان مسلمان داراى مبانى اختصاصى(برخاسته از اسلام) در آن حوزه هستند، مانند: حقوق، بخشى از فلسفه‏هاى مضاف مثل فلسفه اخلاق و...

  نکته دیگری که این پژوهشکده آن را جزء مأموریت اصلی خود قرار داد، باز نگرى مستمر اصطلاح نامه‏هاى تدوین شده است و این مطلب در واقع جزء ماهیت اصطلاح نامه‌ها است. اصطلاح نامه علوم اسلامی بعد از تدوین، به سه جهت نیازمند پشتیبانى و بازنگرى مستمر است :

 الف- بدلیل بدیع بودن اصطلاحنامه نگارى در حوزه علوم اسلامى، وجود نقص و کاستى امرى طبیعى است ، از طرفى اهمیت آن و کثرت کاربران و مخاطبان آن اقتضاء مى‏کند که عیوب و نواقص کار در سریع‏ترین زمان ممکن کشف و برطرف شود.

 ب - به سبب سرعت پیشرفت علوم و آهنگ رو به رشد تولید علم در همه عرصها - از جمله علوم اسلامى و حوزه‏هاى وابسته - که نتیجه آن افزایش مستمر اطلاعات و جعل اصطلاحات جدید و در مواردى - تغییر روابط اصطلاحنامه‏اى است. به همین جهت دائما باید سیر تحول و پیشرفت این علوم را رصد کرد تا اصطلاحنامه تولیدی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی کارآمد، همیشه پاسخگو و روزآمد باشد.

ج به دلیل استفاده بیش از 30 مرکز پژوهشی (داخلی و بین المللی) از اصطلاحنامه های تولیدی این پژوهشکده ، با تعاملات سازنده و مستمر میتوان علاوه بر به روز رسانی اصطلاحنامه ها و کشف و رفع نواقص احتمالی ، از ظرفیت ایجاد شده در مسیر نشر و اشاعه فرهنگ اسلام ناب محمدی بیشترین بهره را برد. 

1. آثار منتشر شده

اصطلاح نامه علوم قرآنى

 این پژوهش به همت گروه پژوهشى‏ علوم قرآنى ‏در سال1373 و با همکارى اساتید مشاور آغاز گردید و در سال‏1376به پایان رسید، که در یک‏ جلد با468 صفحه و4151اصطلاح به چاپ رسیده است. مجموعه فوق، با مراجعه به بیش از300منبع ‏علوم ‏قرآنى ‏استخراج و به ‏سه ‏بخش الفبایى، نظام یافته و ترسیمى تنظیم شده است.

در بخش الفبایى، هر یک از اصطلاحات در حوزه علوم قرآنى معیّن شده، و روابط معنایى آن با باقى اصطلاحات مشخص شده است.

در بخش نظام یافته نماى اصطلاحات علوم قرآنى از عام‏ترین اصطلاح به همراه مترادف‏ها، اخص‏ها و وابسته‏ها تا خاص‏ترین آن تنظیم یافته است، به نوعى که مى‏توان مجموعه اصطلاحات علوم قرآنى را به صورت رده بندى شده با همه اطلاعات فرعى در این بخش ملاحظه کرد.

بخش ترسیمى، دست رسى به رده‏هاى اعم و اخص را به صورت منظم و رده بندى شده ممکن کرده که حوزه فعالیت این اثر، علوم قرآنى است و شامل معارف قرآنى نمى‏شود.

اصطلاح نامه فلسفه اسلامى‏

 حوزه فعالیت این اصطلاح نامه تمامى مکاتب فلسفه اسلامى، یعنى فلسفه مشاء، حکمت اشراق «حکمت متعالیه» را شامل مى‏شود.

این تحقیق توسط گروه پژوهشى ‏فلسفه اسلامى‏ در سال1373 با همکارى اساتید مشاور شروع شد و درسال1376 به پایان رسید، که در دو جلد با1289 صفحه و23000 اصطلاح به چاپ رسیده است. مجموعه فوق، با مراجعه به بیش از122منبع ‏فلسفى ‏استخراج و به صورت الفبایى تنظیم و چاپ شده است.

اصطلاح نامه منطق‏

 این تحقیق توسط گروه پژوهشى‏منطق‏در سال1377 با هم‏کارى اساتید مشاور شروع و در سال‏1381 به پایان رسید، و در یک‏ جلد با440 صفحه و6327 اصطلاح به چاپ رسیده است. مجموعه فوق با مراجعه به بیش از43منبع‏ منطقى ‏استخراج و به ‏سه‏ بخش الفبایى،نظام یافته و ترسیمى تنظیم شده است. نمایش الفبایى ساده ‏ترین نمایش اصطلاحات است که در آن هر اصطلاح در ردیف الفبایى خود قرار گرفته و اطلاعات مربوط را به نمایش مى‏گذارد. نمایش نظام یافته اصطلاحات از عام ترین اصطلاح به خاص ترین آن صورت مى‏گیرد؛ البته، مترادف ها و وابسته ها نیز در آن نمودار مى گردد.نمایش ترسیمى در این روش تنها اصطلاحات مرجّح و موجود در سلسله مراتب علم(اعم و اخص)نمایش داده مى‏شود.این اصطلاح نامه در حوزه علم منطق، فهرستى منظم از واژه‏هاى کلیدى و کاربردى آن حوزه به همراه روابط معنایى بین آن‏ها را ارائه مى‏دهد. هدف اساسى و کاربردى آن تهیه طرحى از حوزه این علم براى نشان دادن روابط منطقى میان مفاهیم اصطلاحات و ترسیم کلى و مجموعى از ساختار آن است که در سازمان دهى اطلاعات منطق به خصوص در روش هاى رایانه بسیار کار آمد است و نظام نمایه سازى را نیز پشتیبانى کلید واژه اى مى‏نماید.

 اصطلاح نامه کلام اسلامى‏

 این پژوهش به همت گروه پژوهشى کلام اسلامى‏در سال1375 و با هم‏کارى اساتید مشاور آغاز گردید و در سال‏1382به پایان رسید، که دردوجلد با1116 صفحه و14814 اصطلاح به چاپ رسیده است. مجموعه فوق، با مراجعه به بیش از181منبع ‏کلام اسلامى ‏استخراج و به ‏سه ‏بخش الفبایى، نظام یافته و ترسیمى شکل گرفته است.نمایش الفبایى، ساده ‏ترین روش نمایش اصطلاحات است که در آن هر اصطلاح در ردیف الفبایى خود قرار گرفته و اطلاعات مربوط را به نمایش مى ‏گذارد.نمایش نظام یافته، اصطلاحات از عام ‏ترین اصطلاح و خاص ‏ترین آن صورت مى‏ گیرد؛ البته، مترادف‏ ها و وابسته ‏ها نیز در آن نمودار مى ‏گردد.نمایش ترسیمى، در این روش تنها اصطلاحات مرجّح و موجود در سلسله مراتب علم(اعم و اخص) نمایش داده مى‏شود.این اصطلاح نامه در حوزه علم کلام اسلامى، فهرستى منظم از واژه‏هاى کلیدى و کاربردى آن حوزه به همراه روابط معنایى بین آن‏ها را ارائه مى‏دهد. هدف اساسى و کاربردى آن تهیه طرحى از حوزه این علم براى نشان دادن روابط منطقى میان مفاهیم اصطلاحات و ترسیم کلى و مجموعى از ساختار آن که در نظام‏هاى نمایه سازى کارآمد است و در سازمان دهى اطلاعات کلام اسلامى به ویژه در اطلاعات رایانه‏اى بسیار کارساز است.

اصطلاح ‏نامه اصول فقه‏

 این‏ تحقیق ‏توسط گروه‏ پژوهشى‏ اصول‏ فقه ‏در سال ‏1374 با همکارى اساتید مشاور آغاز گردید و درسال‏1378به پایان رسید، که دریک‏جلد با403صفحه و5394اصطلاح به چاپ رسیده است. مجموعه فوق، با مراجعه به بیش ‏از 180 منبع ‏اصولى ‏استخراج و به ‏سه ‏بخش الفبایى، نظام یافته و ترسیمى تنظیم شده است.در بخش الفبایى هر یک از اصطلاحات مربوط به اصول فقه در ردیف الفبایى خود قرار گرفته و روابط پیشینى اصطلاح نامه ‏اى میان آن و باقى اصطلاحات در حوزه فقه معین شده است. در بخش نظام یافته تمامى اصطلاحات اصول فقه از عام‏ ترین اصطلاح به همراه مترادف ‏ها، اخص ها و وابسته ها تا خاص ‏ترین آن تنظیم یافته است به نوعى که مى توان مجموعه اصطلاحات اصول فقه را به صورت رده بندى شده با همه اطلاعات فرعى در این بخش ملاحظه کرد. بخش سلسله مراتبى دست‏رسى به رده‏هاى اعم و اخص را به صورت منظم رده بندى با تعیین لحاظ ممکن نموده است.

اصطلاح نامه اخلاق اسلامی

تدوین اصطلاح‏نامه اخلاق اسلامى‏در سال1376 با هم‏کارى اساتید مشاور آغاز گردید و تحقیق آن درسال1382 به پایان رسید. این مجموعه حاوى‏4728اصطلاح است که با مراجعه به‏175منبع اخلاقى در سه بخش الفبایى، نظام یافته و ترسیمى تنظیم گردیده و چاپ و نشر گردید.

اصطلاح ‏نامه علوم حدیث‏

 تدوین اصطلاح‏نامه علوم حدیث در دو بخش اصطلاحات و اعلام رجالى در اواخر سال1376 با هم‏کارى استادان مشاور شروع شده و تحقیق آن در بخش اصطلاحات درسال‏1382به پایان رسید. این مجموعه حاوى8100 اصطلاح و افزون بر22000اعلام رجالى با روابط خاص خود است که بیش از30100 واژه را در بر گرفته و با مراجعه به120 کتاب علوم حدیثى استخراج گردیده و بخش اصطلاحات آن چاپ و نشر گردید.

اصطلاح ‏نامه معارف مهدوی

 تدوین اصطلاح نامه معارف مهدوی از سال 1390 آغاز و در سال 1393 به پایان رسید. این مجموعه حاوی 2000 اصطلاح در حوزه معارف مربوط به وجود مقدس امام زمان(عج) است که در سال 1393 در قالب ویکی معارف مهدوی توسط ریاست دفتر تبلیغات اسلامی رونمایی گردید.

اصطلاح نامه اصلاح الگوی مصرف

  طرح تدوین اصطلاح نامه اصطلاح الگوی مصرف در تیرماه 1388 آغاز و با مطالعه 15 کتاب و بیش از چهارصد مقاله و پس از طی مراحل تحقیق  در سال 1389 منتشر گردید. (تعداد کل واژه ها: 1192، تعداد واژه های راس: 15، تعداد واژه های مرجح 988، تعداد واژه های نامرجح 204، تعداد واژه های اعم 245، تعداد واژه های وابسته 707)

اصطلاح ‏نامه فقه‏

تدوین اصطلاح نامه فقه به جهت گستردگى و تنوع موضوعات فقهى و وسعت منابع از شیعه و سنی, و نیز حساسیّت ویژه‌اى که درباره این علم وجود دارد, متوقف بر تدوین اصطلاح نامههاى سایرعلوم اسلامى گردید تا از تجارب آن‌ها استفاده شده و راه تدوین اصطلاح نامه فقه آسان‌تر گردد. لذا طرح تدوین آن در سال 1376 و پس از تدوین اصطلاح نامه‌هاى دیگر علوم اسلامى مطرح و تصویب شد و تدوین آن از سال 1378 با هم کارى اساتید مشاور شروع و با بررسى بیش از 500 عنوان کتاب فقهى اعم از شیعه و سنی, تحقیق آن به انجام رسیده و تکلیف 50 باب فقهى با بیش از 50000 اصطلاح به همراه روابط آن (رابطه ترادف, اعم و اخص, وابسته, تعیین مشترکات لفظی, ذکر یادداشت دامنه و لحاظ تقسیم) معین شد و پس از طی مراحل تحقیق که عبارتند از: منبع گزینی، ارزش گذاری و درجه بندی آنها، تحقیق و استخراج اصطلاحات، ایجاد روابط بین اصطلاحات، بازنگری و اصلاحات لازم، بررسی و تصویب نهایی؛ این موارد به دست آمد: تعداد کل واژه ها: 51495، تعداد واژه های راس: 12، تعداد واژه های مرجح 42032،  تعداد واژه های نامرجح 9390،  تعداد واژه های اعم 8233، تعداد واژه های وابسته 37235 و تعداد واژه های اخص 41809 .

2. آثار در دست نشر

ویرایش اصطلاح نامه علوم قرآنی

اصطلاح ‏نامه مسائل جدید کلامی

تدوین اصطلاح‏نامه مسائل جدید کلامی از سال1386 با هم‏کارى استادان مشاور شروع شده و تحقیق آن در درسال‏1393به پایان رسید. این مجموعه حاوى6000 اصطلاح   از 40 کتاب  کلام جدید است که همه مراحل آن به اتمام رسیده و آماده چاپ و نشر  است.

اصطلاح‌نامه حقوق جزای اختصاصی؛

اصطلاح‌نامه حقوق جزای عمومی؛

3. آثارآماده جهت نشر:

اصطلاح‌نامه اعلام رجالی (اصطلاح نامه راویان حدیث)

تدوین اصطلاح نامه راویان حدیث در سال 1382 آغاز و پس از طی مراحل تحقیق در سال 1390 آماده انتشار گردید؛ که در حال حاضر در مرحله پیگیری جهت چاپ قرار دارد.

4. پروژه‌های در دست تحقیق

اصطلاح‌نامه ادیان.

به روز رسانی اصطلاح نامه ها

- ویرایش اصطلاح نامه اخلاق اسلامی

- ویرایش اصطلاح نامه کلام اسلامی

فايلها
کلان پروژه اصطلاح نامه-980118.pdf 211.821 KB کلان پروژه اصطلاح نامه-980118

كارگاهها و نشستهاي تخصصي مركز اطلاعات و مدارك اسلامي

1371 12/08/1398

قابل ذكر است كه تاسيس اين مركز در سال 1371 با نام واحد اصطلاح نامه علوم اسلامي بوده که از مهر 1384 به مركز اطلاعات و مدارك اسلامي و از آبان 1395 به پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی، ارتقا يافت.

رديف

نوع كار

عنوان

تاريخ

1

کارگاه آموزشی

نمایه سازی در علوم اسلامی

1371

2

کارگاه آموزشی

اصطلاح نامه علوم اسلامی

1372

3

ارائه مقاله

اصطلاح نامه علوم اسلامى، تلاشى در جهت هماهنگى بازيابى اطلاعات اسلامى-كامليس4

1373/04/31

4

کارگاه آموزشی

کیفیت بومی سازی قواعد اصطلاحنامه در علوم اسلامی

1374

5

ارائه مقاله

مبانى نظرى اصطلاح نامه علوم اسلامى‏ در سومين اجلاس سراسرى كامپيوتر و علوم اسلامى

1375

6

کارگاه آموزشی

بررسى وضعيت خدمات اطلاع رسانى در ايران در پنجمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران

1376/02/11

7

کارگاه آموزشی

شيوه و مراحل اصطلاح نامه در مركز مطالعات قم

1376/02/13

8

کارگاه آموزشی

شيوه و مراحل نمايه سازى

1376/02/14

9

کارگاه آموزشی

ارائه نرم‏ افزار اصطلاح نامه علوم اسلامى‏ درهمايش نرم‏افزارى علوم اسلامى

1378

10

ارائه مقاله

اصطلاح نامه علوم اسلامى و سازماندهى اطلاعات دراجلاس انجمن كتابداران و اطلاع رسانان ايران

1378

11

نشست تخصصي

اولين نشست واحد اصطلاح نامه علوم اسلامى با سخنرانى دكتر حرى

1380

12

ارائه مقاله

نگاهى نو به فرآيند مطالعه در فقه اسلامى در كنفرانس وحدت

1381/03/08

13

کارگاه آموزشی

آموزش اصطلاحنامه

1382

14

نشست تخصصي

جايگاه اصطلاح نامه در ارزيابى مفهوم نظام‏هاى نمايه‏اى

1382/02/25

15

نشست تخصصي

نقد و بررسى اصطلاح نامه منطق

1382/07/17

16

نشست تخصصي

نقش اصطلاح نامه علوم حديث در بهره بردارى از روايات‏

1382/09/11

17

کارگاه آموزشی

آموزش شیوه نمایه سازی

1382

18

ارائه مقاله

حوزه ‏هاى علميه و فناورى اطلاعات با تأكيدبراصطلاح نامه جامع علوم اسلامى درنشست علمى توسعه راهبرد ملى

1383/07/11

19

نشست تخصصي

نشست علمى با مركز اطلاعات و مدارك علمى ايران

1383

20

نشست تخصصی

اهميت اصطلاحنامه علوم اسلامي و جايگاه آن

1384/02/01

21

نشست تخصصی

توصیف و بازیابی اطلاعات : نگرشی هستی شناسی در هوش مصنوعی

1384/07/11

22

كارگاه آموزشی

علم سنجی و تاثیر آن بر فرهنگ پژوهش

1384/07/14

23

كارگاه آموزشی

اینترنت و پژوهش :آشنایی با مهارت های اطلاع یابی در محیط وب

1384/10/10

24

نشست تخصصی

جامعه اطلاعاتي ، حوزه هاي علميه و افق هاي فراروي (از دستاوردهاي سفرتونس)

1384/11/01

25

كارگاه آموزشی

استاندارد ذخيره و بازيابي مارك(MARC)

1385/03/29

26

نشست تخصصی

بررسی و ارزیابی اصطلاح نامه جامع علوم اسلامی 1

1385/04/24

27

نشست تخصصی

بررسی و ارزیابی اصطلاح نامه جامع علوم اسلامی 2

1385/04/25

28

نشست تخصصی

رده بندی دانش بشری بر اساس مفاهیم قرآنی

1385/08/13

29

نشست تخصصی

طبقه بندی علوم بر اساس قرآن

1385/10/11

30

كارگاه آموزشی

بررسی نرم افزارهای اصطلاح نامه های چند زبانه

1385/12/03

31

كارگاه آموزشی

وب پنهان و تاثیر آن بر دسترس پذیری اطلاعات در محیط اینترنت

1385/12/09

32

نشست تخصصی

طرح دیالكتیك در عینیت و ذهنیت بخشیدن به اصطلاح نامه ها

1385/12/10

33

نشست تخصصی

آشنایی باطرح فراداده ای هسته دوبلین وبررسی كاركردهای آن درسازماندهی اشیای شبه مدرك شبكه وب

1386/01/29

34

نشست تخصصی

تدوين اصطلاحنامه كلان علوم اسلامي: حركت از كثرت به وحدت

1386/02/01

35

كارگاه آموزشی

سواد اطلاعاتی

1386/02/06

36

نشست تخصصی

نظریه عمومي اطلاعات

1386/02/20

37

كارگاه آموزشی

کتابخانه های دیجیتالی: مفهوم، سير تاريخي، انواع كتابخانه هاي ديجيتالي و رويكردها

1386/02/22

38

كارگاه آموزشی

سازماندهی منابع الكترونیكی 1

1386/03/01

39

نشست تخصصی

نقد و بررسي اصطلاح‌نامه‌ي علوم اسلامي

1386/06/18

40

كارگاه آموزشی

آشنایی با زبان نشانه گذاري گسترش پذير(XML)

1386/07/07

41

كارگاه آموزشی

سازماندهی منابع الكترونیكی 2

1386/07/22

42

كارگاه آموزشی

آشنایی با نظام ساده سازماندهی دانش و نرم افزار(ThesaurusManagement)

1386/08/23

43

كارگاه آموزشی

چگونه یك پایگاه دانش ساده بسازیم؟ سازماندهی و مدیریت ساده دانش و شناخت(معرفت)

1386/08/23

44

كارگاه آموزشی

كاربرد اصطلاح نامه‌های پیوسته در بازیابی اطلاعات تخصصی

1386/08/23

45

همایش ملی

همایش ملی اصطلاح نامه و کاربردهای آن در محیط الکترونیکی

1386/08/24

46

كارگاه آموزشی

فهرستنویسی منابع الكترونیكی

1386/10/06

47

نشست تخصصی

رونمایی پایگاه تخصصی اصول فقه توسط حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی

1386/10/19

48

كارگاه آموزشی

سازماندهی منابع کتابخانه های دیجیتالی

1386/12/25

49

کارگاه آموزشی

آموزش اصطلاح نامه

1386

50

کارگاه آموزشی

آموزش اصطلاح نامه

1386

51

کارگاه آموزشی

آموزش نمایه سازی

1386

52

کارگاه آموزشی

آموزش اصطلاح نامه

1387

53

کارگاه آموزشی

آموزش شیوه استفاده از پایگاه تخصصی اصول فقه

1387

54

نشست تخصصی

بررسی اصطلاح نامه علوم اسلامی باحضورنماینده منطقه ای یونسکو درایران

1387/08/19

55

نشست تخصصی

کاربرد اصطلاح نامه در فضای مجازی

1387

56

نشست تخصصی

نقش اصطلاحنامه در مدیریت اطلاعات علوم قرآنی

1388/02/23

57

نشست تخصصی

کاربرد اصطلاح نامه در فرایند پژوهشی در فلسفه و کلام

1388/11/13

58

نشست تخصصی

ارائه مطالب علمی: شیوه‌ها، چالش‌ها، و راهکارها

1388/12/04

59

نشست تخصصی

روش‌شناسی دین پژوهی و اصطلاح نامه

1389/02/08

60

کارگاه آموزشی

زیر سیستم‌های مدیریت اصطلاحنامه و منابع دیجیتالی نرم افزار کتابخانه دیجیتالی (1)

1389/08/17

61

کارگاه آموزشی

نقش اصطلاح نامه در طبقه بندی مستندات و پژوهش های اسلامی

1389/09/16

62

کارگاه آموزشی

زیر سیستم‌های مدیریت اصطلاحنامه و منابع دیجیتالی نرم افزار کتابخانه دیجیتالی (2)

1389/10/19

63

نشست تخصصی

شیوه های نوین نمایه سازی

1389

64

نشست تخصصی

کاربرد اصطلاح نامه در پژوهش های دفاعی

1389

65

نشست تخصصی

معيارهاي انتخاب نرم‌افزار كتابخانه ديجيتال

1390/02/14

66

نشست تخصصی

بررسي وضعيت موجود طراحي و توسعه كتابخانه‌هاي ديجيتالي در ايران

1390/02/19

67

نشست تخصصی

كاربرد اصطلاحنامه در محيط وب

1390/02/20

68

نشست تخصصی

چالش‌هاي پياده‌سازي استانداردهاي فراداده‌اي كتابخانه‌اي در ايران

1390/02/21

69

نشست تخصصی

رويكردهاي دانش‌مدار در سازماندهي علم كلام

1390/02/23

70

كارگاه آموزشي

الگوهای مفهومی و تولید دانش: مروری بر الگوهای مفهومی بافت کتابخانه-ای

1390/07/23

71

كارگاه آموزشي

سازماندهی اشیای محتوایی با استفاده از استانداردهای "توصیف و دسترسی به منبع(RDA)

1390/07/23

72

كارگاه آموزشي

آشنایی با قابلیت ها و ابزارهای وب در پژوهش

1390/07/25

73

همايش علمي

نظا‌م‌های معنایی و تولید دانش در کتابخانه‌های دیجیتال

1390/08/04

74

كارگاه آموزشي

کارگاه آموزشی کتابخانه دیجیتال آذرخش

1390/08/11

75

كارگاه آموزشي

توصیف محتوای موضوعی نسخ آستان قدس رضوی بر اساس اصطلاحنامه علوم اسلامی

1390/08/12

76

كارگاه آموزشي

همگرایی استانداردهای حوزه مدیریت اطلاعات: حرکت از کثرت به وحدت

1390/08/28

77

کارگاه آموزشی

آموزش اصطلاح نامه

1390

78

کارگاه آموزشی

آموزش نمایه سازی

1390

79

کارگاه آموزشی

آموزش اصطلاح نامه

1390

80

نشست تخصصی

بررسی طرح "كلان پروژه طبقه‌بندي علوم"

1391/02/23

81

كارگاه آموزشي

پژوهش در محیط وب (ایران.داک تهران)

1391/02/27

82

كارگاه آموزشي

سازماندهی اطلاعات (مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران)

1391/02/29

83

ارائه مقاله

نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی

1391/02/31

84

کارگاه آموزشی

سازماندهی اشیاء محتوایی کتابخانه های دیجیتالی (2روزه دفتر مشهد)

1391/04/28

85

ارائه مقاله - ریاست نشست

همایش «بررسی محتوای ملی در فضای مجازی»

1391/11/04

86

کارگاه آموزشی

سازماندهی اطلاعات (مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران قم)

1391/11/16

87

دفاع پایان نامه

"بررسی کاربرد پذیری پایگاههای اطلاعاتی ناپیوسته اسلامی مبتنی بر اصطلاح نامه بر اساس استانداردهای ایزو

1391/11/28

88

کارگاه آموزشی

"طراحي راهبردهاي جستجو در موتورهاي كاوش وب"(سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران)

1391/11/29

89

ارائه مقاله - ریاست نشست

نخستین کنفرانس ملی «مدیریت منابع اطلاعاتی وب »

1391/12/02

90

کارگاه آموزشی

کاربرد اصطلاحنامه برای سازماندهی اطلاعات سایت مهدویت

1391

91

کارگاه آموزشی

کارگاه آموزشی پارس آذرخش

1391

92

نشست تخصصی

نقد اصطلاح نامه اصول فقه

1391

93

نمایشگاه داخلی

نخستین نمایشگاه دستاورد‌های پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم

1394/10/05

94

پیش نشست تخصصی

درآمدی بر هستان شناسی

1394/10/22

95

کرسی نقد

طرح هستان شناسی علوم اسلامی

1394/11/26

96

کرسی نقد

اصطلاح‌نامه اخلاق اسلامی

1394/12/27

97

کارگاه علمی

رویکردهای نوین در بازنمایی اطلاعات

1395/04/21

98

نمایشگاه استانی

چهارمین نمایشگاه قرآن و عترت استان قم

1395/04/02

99

نمایشگاه بین المللی

بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌‌المللی قرآن کریم تهران

1395/04/10

100

نمایشگاه ملی

دهمین نمایشگاه ملی رسانه‌های دیجیتال تهران

1395/08/03

101

کارگاه آموزشی

کارگاه اختصاصی مدیریت اطلاعات ویژه پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام

1395/08/17

102

کارگاه آموزشی

کارگاه اختصاصی مدیریت اطلاعات ویژه پژوهشکده فقه و حقوق

1395/08/25

103

نشست تخصصی

رویکرد نوین در نمایه سازی منابع اخلاق اسلامی بر اساس اصطلاح‌نامه

1395/09/20

104

جلسه نقد

نقد بازنمایی اطلاعات علوم اسلامی در پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی

1395/10/09

105

کارگاه علمی - بخش اول

حركت ديالكتيكي در خلق و پيدايش اصطلاحنامه ها و هستي شناسي ها

1395/10/14

106

کارگاه علمی - بخش دوم

مهندسي مجدد اصطلاحنامه هاي علوم اسلامي به منظور شكل گيري هستي شناسي هاي اسلامي

1395/10/14

107

دوره آموزشی

نخستین دوره آموزشی ضمن خدمت "نمایه سازی"

1395/10/19

108

نشست مشترک

با موسسه امام موسی صدر

1395/11/03

109

دوره آموزشی

نخستین دوره آموزشی ضمن خدمت "اصطلاحنامه و کاربردهای آن"

1395/11/07

110

نشست مشترک

با بنیاد پژوهش و نشر مسجد مقدس جمکران

1395/11/07

111

شرکت در همایش ملی

هجدهمین همایش کتاب سال حوزه

1395/11/07

112

شرکت درکنفرانس ملی

«دومین کنفرانس ملی کتابخانه دیجیتالی: مالکیت فکری»ارائه مقاله در

1395/11/25

113

نشست همکاری

تعامل علمی با پژوهشکده حج و زیارت

1395/11/26

114

تفاهم نامه

تقاهم نامه با پژوهشکده مهدویت و موعود گرایی

1395/12/14

115

شرکت در همایش ملی

نامزد برترین‌ها در بخش "معارف اسلامی" نهمین جشنواره رسانه های دیجیتال

1395/12/16

116

تفاهم نامه

تقاهم نامه با مرکز تخصصی امام خمینی(ره)

1395/12/26

117

رونمایی

رونمایی از پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی

1396/02/03

118

کارگاه

کارگاه آشنایی با اصطلاحنامه نویسی و نمایه سازی

1396/02/12

119

دوره آموزشی

دوره آموزشی « سازماندهی اطلاعات» ویژۀ محققان و دانش پژوهان مرکز تخصصی امام خمینی (ره)

1396/02/15

120

دوره آموزشی

دوره آموزشی «نمایه سازی» ویژۀ محققان پروژه ای

1396/02/27

121

نشست مشترک

دیدار عضو هیات امنای دفتر تبلیغات اسلامی از پژوهشکده

1396/02/30

122

تفاهم نامه

با پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات

1396/03/02

123

نمایشگاه بین المللی

حضور فعال پژوهشکده و برتر شدن در نمایشگاه بیست و پنجم قرآن کریم تهران

1396/03/19

124

نشست مشترک

با مدیر آزمایشگاه داده کاوی دانشگاه علم و صنعت

1396/05/12

125

کرسی نقد

کرسی نقد اصطلاح‌نامه و تبدیل آن به آنتولوژی

1396/06/15

126

نمایشگاه بین المللی

حضور فعال در نمایشگاهGITEX 20017  دبی

1396/07/16

127

پیش نشست

پیش نشست آنلاین حضوری و مجازی ابزارها در آموزش مجازی

1396/07/22

128

کرسی نقد

کرسی نقد مدیریت اطلاعات علوم اسلامی

1396/07/23

129

کارگاه آموزشی

کارگاه مدیریت اطلاعات مبتنی بر اصطلاحنامه در یازدهمین نمایشگاه رسانه های دیجیتال تهران

1396/08/24

130

دوره آموزشی

دومین دوره آموزشی ضمن خدمت "نمایه سازی پیشرفته"

1396/09/18

131

کرسی نقد

نقد ارائه دانش به عنوان خدمت (اصطلاح‌نامه به عنوان خدمت)

1396/09/29

132

کرسی نقد

کرسی نقد و بررسی استانداردهای سازماندهی اطلاعات ( استانداردهای محتوایی) در پایگاه کتابخانه های دفتر تبلیغات اسلامی

1396/10/24

133

دوره آموزشی

دوره آموزشی ضمن خدمت "نمایه سازی مقدماتی" برای پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

دی 1396

134

رونمایی

رونمایی از کتاب «فرهنگ موضوعات و چکیده آثار شهید مطهری»

1396/11/18

135

نشست علمی

نشست علمی "استانداردهای نوین سازماندهی اطلاعات اف آر بی آر و الگوهای وابسته"

1396/12/16

136

دوره آموزشی

دوره آموزشی ضمن خدمت "اصطلاحنامه مقدماتی" برای پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

اسفند 1396

137

حضور در نمایشگاه بین المللی

شرکت فعال در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران - حجت الاسلام سلیمانی

16/02/97

138

حضور در نمایشگاه بین المللی

شرکت فعال در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران - حجت الاسلام یعقوب نژاد

19/02/97

139

کارگاه آموزشی

ثبت مجلات در پایگاه‌های استنادی ملی و بین‌المللی

25/02/97

140

حضور در نمایشگاه بین المللی

شرکت فعال در بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم

29/02/97

141

کارگاه آموزشی

آموزش ورد1 برای اعضای محترم هیات علمی

30/03/97

142

نشست اصحاب قلم

نشست 20 اصحاب قلم درباره کتاب "افرهنگ موضوعات و چکیده آثار شهید مطهری" در فروشگاه نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

30/03/97

143

کارگاه آموزشی

آموزش ورد2 برای اعضای محترم هیات علمی

10/04/97

144

نشست علمی

نشست انقلاب اسلامی و توسعه اصطلاح‌نامه‌های علوم اسلامی

13/06/97

145

نشست علمی

نشست انقلاب اسلامی و توسعه علوم اسلامی

14/06/97

146

حضور در نمایشگاه بین المللی

حضور فعال در نمایشگاه جی تکس 2018 دبی

22/07/97

147

دیدار با مدیر مرکز علمی

نشست با مدیر مرکز پژوهشی "علم لاحیاء التراث و الخدمات الرقمیه" مصر

30/07/97

148

نشست علمی

نشست انقلاب اسلامی و توسعه علوم انسانی

01/08/97

149

نشست علمی

نشست بیان دستاوردهای پژوهشی و فناوری پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی

27/09/97

150

رونمایی

رونمایی از کتاب "اصطلاحنامه فقه"

23/11/97

151

نشست اصحاب قلم

نشست اصحاب قلم درباره کتاب "اصطلاحنامه فقه" در سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران

11/02/98

152

نشست اصحاب قلم

نشست 59 اصحاب قلم درباره کتاب "اصطلاحنامه فقه" در فروشگاه نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

30/03/98

153

کرسی ترویجی

کرسی ترویجی علم‌سنجی، چالش‌ها و راهکارها در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب

14/05/98

153

رونمایی

رونمایی از پایگاه تخصصی بازنمای آثار امام موسی صدر

10/07/98

154

کرسی ترویجی کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی به کارگیری فناوری های نوین مدیریت اطلاعات

12/08/98

*  فايل (فيلم-متن-ضميمه) تمامي نشست ها و كارگاه هاي اعلام شده موجود است. علاقه مندان جهت دريافت اطلاعات كاملتر ميتوانند در سايت عضو شوند.

فايلها
كارگاهها و نشستهاي تخصصي مركز اطلاعات و مدارك اسلامي - 980812.pdf 388.651 KB كارگاهها و نشستهاي تخصصي مركز اطلاعات و مدارك اسلامي - 980812
نشریه الکترونیکی مدیریت دانش اسلامی
نشریه الکترونیکی مدیریت دانش اسلامی
نشریه الکترونیکی مدیریت دانش اسلامی

نشریه "مدیریت دانش اسلامی" نشریه ایست حوزوی، که در خصوص مباحث مرتبط با مدیریت دانش اسلامی منتشر می گردد.

 مخاطبان نشریه :

-     صاحبنظران و پژوهشگران در حوزه مدیریت دانش اسلامی.

-     اساتید و دانش پژوهان حوزه و دانشگاه 

  • این دوفصلنامه به صورت الکترونیکی منتشر می شود.

عناوین موضوعات مصوب

راهنمای نویسندگان

آثار مکتوب پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی
آثار مکتوب پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی
سیاهه آثار مکتوب پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی

موارد * برنده جوایز بین المللی یا کشوری است.

ردیف

نام اثر

سال نشر

1

درآمدی بر مبانی اصطلاح‌نامه علوم اسلامی؛ محمد‌هادی یعقوب‌نژاد

1375

2

اصطلاح نامه علوم قرآنى *

1376

3

اصطلاح نامه فلسفه اسلامى‏ 2 ج *

1376

4

اصطلاح‌‏نامه اصول فقه‏ *

1378

5

اصطلاح نامه منطق‏ *

1381

6

اصطلاح نامه كلام اسلامى‏ 2 ج *

1382

7

اصطلاح نامه اخلاق اسلامی *

1386

8

منهج تدوین معجم مصطلحات العلوم الاسلامیه

1386

9

اصطلاح نامه اصلاح الگوی مصرف *

1389

10

فرهنگنامه اصول فقه **

1389

11

اصطلاح‏‌نامه علوم حديث‏ *

1390

12

مجموعه مقالات همایش اصطلاح‌نامه و کاربرد آن درمحیط الکترونیکی

1391

13

اصطلاح‏‌نامه معارف مهدوی *

1393

14

فرهنگنامه علوم قرآنی

1394

15

فرهنگ موضوعات وچکیده آثارشهید مطهری(ره)

1396

16

اصطلاح‌‏نامه فقه‏

1397

17

اصطلاح نامه راویان حدیث

آماده انتشار

18

اصطلاح‏‌نامه کلام جدید

در دست نشر

19

ویرایش اصطلاح نامه اخلاق اسلامی

در دست نشر

20

ویرایش اصطلاح نامه کلام اسلامی

در دست نشر

21

نشر مکتوب نمایه های کلام اسلامی

در دست اقدام

22

ویرایش اصطلاح نامه علوم قرآنی

در دست اقدام

23

فرهنگنامه کلام اسلامی

در دست اقدام

24

اصطلاح نامه حقوق

در دست اقدام

25

اصطلاح نامه ادیان

در دست اقدام

26

فرهنگنامه منطق

در دست اقدام

27

فرهنگنامه فلسفه اسلامی

در دست اقدام

28

اصطلاح نامه هنر اسلامی

در دست اقدام

29

اصطلاح نامه تاریخ و سیره

در دست اقدام
30 اصطلاح نامه تعلیم و تربیت در دست اقدام

فايلها
سياهه آثار مکتوب پژوهشکده مديريت اطلاعات و مدارک اسلامي-980820.pdf 271.451 KB سیاهه آثار مکتوب پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی-980820
برخی از افتخارات علمی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی

برخی از افتخارات علمی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی

  1. امتیازات
  1. جوایز و تقدیر نامه ها
  1. مراکز پژوهشی همکار
  1. فعالیت های ویژه
  1. دیدگاه بزرگان
  1. موفقیت های اعضای هیئت علمی و کارکنان مرکز

1 ) امتیازات

ردیف

عنوان

سال

1

راه اندازی نخستین اصطلاحنامه وب پایه جامع علوم اسلامی

1392

2

درخشش مرکز در نخستین همایش بررسی محتوای ملی در فضای مجازی

1391

3

نخستین پایگاه پایان نامه های حوزوی بر اساس نظام ارجاعات استاندارد اصطلاحنامه

1390

4

نخستین ترجمه رسمی استاندارد فراداده‌ای هسته دوبلین در کشور بر روی سایت مرکز

1390

5

بالاترین رتبه علمی برای اصطلاحنامه های تولیدی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در میانگین امتیاز و رعایت استاندارد نحوه ارائه

1390

6

نخستین نرم افزار کتابشناسي در حوزه کتابخانه ها ویژه تلفن همراه در کشور برای کتابخانه مرکز

1390

7

فهرست نویسی منابع الکترونیکی بر اساس قواعد استاندارد در مرکز برای نخستین بار در کشور

1390

8

نخستین ویکی علوم اسلامی در کشور

1389

9

برگزاری همایش ملی اصطلاحنامه و کاربردهای آن در محیط الکترونیکی

1386

10

2 ) جوایز و تقدیر نامه ها

ردیف

عنوان

سال

1

اخذ بالاترین امتیاز سطح آمادگی فناوری (سطح9TRL) به پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی

1398

2

پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی نامزد دریافت جایزه WSIS 2019

1397

3

تقدیر از پژوهشکده با عنوان برتر در چهارمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دفتر تبلیغات اسلامی (در سه بخش هیات علمی، محصول و غرفه)

1397

4

رتبه نامزد فرهنگنامه علوم قرآنی در چهاردهمین جشنواره کتابهای آموزشی و تربیتی رشد

1396

5

تقدیر از فرهنگنامه علوم قرآنی در چهارمین همایش ملی ارتقای کیفیت آثار، محصولات و فعالیت های فرهنگی

1396

6

فناوران برتر در سومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم (5عنوان برتر)

1396

7

مورد تحسین هجدهمین همایش کتاب سال حوزه برای فرهنگ‌نامه علوم قرآنی

1395

8

تقدیر از فرهنگنامه اصول فقه در دومین همایش ملی ارتقای کیفیت آثار، محصولات و فعالیت های فرهنگی

1392

9

برترین وب سایت سال در بخش اطلاع رسانی و محتوا (دین و معارف) - ششمین جشنواره وب ایران

1392

10

موفقیت کتابخانه دیجیتالی دفتر با محوریت مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در کنفرانس ملی

1392

11

مقام برتر اصطلاحنامه علوم حدیث - عنوان شایسته تقدیر در چهاردهمین کتاب سال حوزه

1391

12

تقدير انجمن اطلاع رساني ايران از مركز اطلاعات و مدارك اسلامي

1390

13

برترین مرکز اسلامی در حوزه مدیریت اطلاعات

1389

14

عنوان برتری پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در جشنواره فارابی

1389

15

فرهنگنامه اصول فقه، کتاب برگزیده سیزدهمین دوره جايزه كتاب فصل

1389

16

اصطلاحنامه های تولیدی مرکز ، بهترین اصطلاحنامه از سوی نمایندگی یونسکو در ایران

1383

17

تقدیرنامه یونسکو برای اصطلاحنامه علوم اسلامی تولیدی مرکز

1379

3) مراکز پژوهشی همکار

ردیف

نام مرکز

1

بنیاد آثارشهید مطهری - تهران

2

بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی -  مشهد

3

بوستان کتاب وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی - قم

4

پژوهشکده علوم وحیانی معارج وابسته به بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء - قم

5

دانشگاه امام صادق علیه السلام - تهران

6

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم شعبه خراسان - مشهد

7

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم شعبه اصفهان - اصفهان

8

سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان كشور - تهران

9

سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی - مشهد

10

سایت مقام معظم رهبری تهران

11

شرکت نرم افزار و سخت افزار ایران (نوسا) - تهران

12

فصل نامه علوم حدیث - قم

13

کتابخانه آستان مقدس حضرت امام حسین علیه السلام عراق ، کربلای معلی

14

کتابخانه دیجیتالی موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت (علیهم السلام) - اصفهان

15

گروه پژوهشی پارس آذرخش - تهران

16

گروه توسعه فناوری اطلاعات دفتر تبلیغات اسلامی - قم

17

مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما - قم

18

موسسه دایره المعارف حکمت - اصفهان

19

مرکز پژوهشی دائره المعارف علوم عقلی اسلامی (وابسته به موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمه الله علیه) - قم

20

مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی - قم

21

مركز دایرة‌المعارف بزرگ اسلام قم

22

مركز رشد و فناوری اطلاعات دانشگاه تربیت مدرس تهران

23

مرکز فرهنگ و معارف قرآن - قم

24

مرکز ملی فضای مجازی - تهران

25

معاونت آموزشی جامعه المصطفی قم

26

معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری -  تهران

27

معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم

28

پژوهشگاه  ارتباطات  و فناوری اطلاعات - تهران

29

موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(علیه السلام) معاونت آموزش دفتر تبلیغات اسلامی - قم

30

موسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاعی قم

31

موسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان قم

32

پژوهشکده مطالعات دینی و فلسفی "معهد المعارف الحکمیه لبنان

33

مرکز موضوع شناسی احکام فقهی

34

پژوهشگاه قوه قضاییه تهران

35

موسسه امام موسی صدر تهران

36

موسسه معارف اهل بیت (ع)

4) فعالیت های ویژه

ردیف

عنوان

سال

1

حضور مرکز در کمیته علمی نخستین کنفرانس ملی مدیریت منابع اطلاعاتی وب ايران

1392

2

نشست ویژه مرکز با کارگروه اصطلاحنامه کمیسیون نظام اطلاع رسانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

1391

3

عضویت رسمی مرکز در انجمن بین المللی سازماندهی دانش (ایسکو)

1391

4

حضور فعال مرکز در پنجمین نشست کارگروه طرح طبقه بندی علوم در وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

1390

5

عضویت مرکز در کمیته ملی سازماندهی اطلاعات و دانش

1389

6

حضور مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در نمایشگاه توانمندیهای دستگاه های عضو شورای فرهنگی کشور

1389

7

معرفی اصطلاحنامه علوم اسلامی در شورای فرهنگی کشور

1388

8

حضور مرکز در کنسرسیوم صاحبان محتوای ملی به نمایندگی از دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم

از سال1388

5) دیدگاه بزرگان

ردیف

عنوان

سال

1

توجه ویژه مقام معظم رهبری به فرهنگنامه اصول فقه بیست و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

1389

2

تقدیر و توجه خاص حضرت آیت الله صافی گلپایگانی به فرهنگنامه علوم قرآنی

1394

3

تقدیر رئیس انجمن اطلاع رسانی ایران از فعالیتهای مرکز

1391

4

رییس دانشگاه بین المللی اسلامی پاکستان : فعالیت های مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی افتخار آمیز است

1390

5

تقدیر ایت الله علوی گرگانی از فعالیت های مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی

1390

6

توجه حضرت آیت الله صافی گلپایگانی به اصطلاحنامه های مرکز و تقدیر ایشان در مراسم رونمایی پایگاه تخصصی اصول فقه

1386

7

تقدیر آیت الله حسینی بوشهری مدیر حوزه های علمیه کشور از فعالیت های مرکز در افتتاحیه همایش ملی اصطلاحنامه

1386

8

توجه ویژه دفتر حضرت آیت الله فاضل لنکرانی (رحمه الله علیه) به اصطلاحنامه علوم قرآنی

1375

9

توجه ویژه و تاکید بر نیاز مبرم حوزه به اصطلاحنامه در تایید حضرت آیت الله ممدوحی

1375

10

توجه و نظارت زنده یاد دکتر عباس حری (استاد تمام و چهره ماندگار رشته اطلاع رسانی) به اصطلاحنامه های تولیدی مرکز

1375

11

تایید خاص حضرت آیت الله معرفت (رحمه الله علیه) در مورد اصطلاحنامه علوم قرآنی

1374

6) موفقیت های اعضای هیئت علمی و کارکنان مرکز

ردیف

عنوان

سال

1

پذیرش مقاله عضو هیئت علمی مرکز در ایسکو 2014 لهستان

1393

2

انتخاب پایان نامه دکتری عضو هیئت علمی مرکز به عنوان پایان نامه برتر

1392

3

پذیرش مقاله عضو هیئت علمی مرکز در نشریه علمی بین المللی با رتبه آی. اِس. آی

1391

4

پذیرش مقاله دو عضو هیئت علمی مرکز در نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی

1391

5

پذيرش مقاله عضو هيئت علمي مركز در کنگره جهانی ایفلا

2012

6

عنوان برتر برای مقاله عضو هیئت علمی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی

1391

7

پذيرش مقاله عضو هيئت علمي مركز در کنگره جهانی ایفلا

2011

8

انتخاب کارشناس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی به عنوان نخبه برتر در چهاردهمین همایش ملی نخبگان

1389

9

کسب رتبه نخست جشنواره فارابی توسط عضو هیئت علمی مرکز

1388

10

رتبه دوم برای پایان نامه دکتری عضو هیئت علمی مرکز در جشنواره پايان‌نامه‌های برتر قرآنی

1386

فايلها
برخي از افتخارات علمي پژوهشکده مديريت اطلاعات و مدارک اسلامي-980510.pdf 408.896 KB برخي از افتخارات علمي پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامي-980510

اولویت های پژوهشی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی


پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارك اسلامي در راستای گسترش فعاليت هاي پژوهشي ، علمي و فرهنگي در حوزه اسلام و تامين نيازهاي اطلاعاتي پژوهشگران و فرهيختگان اين حوزه، به دنبال نياز سنجي ، شناسايي، ارزيابي، انتخاب، فراهم آوري، سازمان دهي و اشاعه اطلاعات اسلامي و همچنين ايجاد شبكه اطلاعات اسلامي بوده که در این راستا و در جهت وحدت علمی و عملی دو نهاد مقدس و موثر حوزه و دانشگاه بخش کارشناسی مرکز اقدام به اجرای این طرح می نماید...
موضوعات ذیل به عنوان اولویت های پژوهشی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی ارائه شده ¬اند. هر یک از این موضوعات می¬توانند در قالب پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری و یا طرح های پژوهشی مورد پژوهش قرار گیرند. چرا که به عقیده صاحبنظران این عرصه ؛کیفیت و عمق فعالیت¬ های این مرکز، قابلیت انجام پژوهش های متعدد را فراهم نموده است.
پژوهشگران علاقه مند به هریک از موضوعات مطرح شده زیر، جهت کسب اطلاعات بیشتر، می توانند در سایت پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی ثبت نام کنند. 
بدیهی است هر موضوعی که برای انجام پژوهش گزینش شود، از فهرست حذف میگردد.


•    طراحی هستی شناسی مفهومی حوزه علوم اسلامی بر اساس اصطلاحنامه و فرهنگنامه علوم اسلامی
•    طراحی اصطلاحنامه کلان علوم اسلامی
•    بررسی تاثیر کارآمدی فرهنگنامه علوم اسلامی در تبیین اصطلاحات مورد استفاده در بازیابی اطلاعات توسط کاربران
•    بررسی میزان رضایت مندی کاربران در استفاده از اصطلاحنامه علوم اسلامی به عنوان ابزار بازیابی اطلاعات
•    بررسی میزان کارآمدی واژگان پیوندی مورد استفاده در شیوه نمایه سازی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی در بازیابی اطلاعات
•    بررسی میزان پیش همارایی اصطلاحات اصطلاحنامه علوم اسلامی و تاثیر آن بر بازیابی اطلاعات
•    بررسی امکان استفاده از عامل بندی معنایی در کاهش پیش همارایی اصطلاحات اصطلاحنامه علوم اسلامی و تاثیر آن بر کاهش تعداد اصطلاحات
•    بررسی میزان تطابق اصطلاحنامه علوم اسلامی با استانداردهای Z39.19  و ISO25964
•    کاربردپذیری پایگاه های اطلاعاتی پیوسته استفاده کننده از اصطلاحنامه علوم اسلامی برای توصیف محتوای موضوعی اشیای محتوایی
•    بررسی میزان انسجام درون حوزه ای و بین حوزه ای اصطلاحات مرجح در اصطلاحنامه علوم اسلامی
 

بنام خدا

       

        آشنایی با

                              پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی

پاییز 1398

معرفی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی

پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی، حاصل تجربــه حدود سه دهه تلاش مستمــر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی - دفتر تبلیغــات اسلامی-  است که در گذشته واحد اصطلاح نامه علوم اسلامی و پس از آن به نام مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی شناخته می‌شد که یکی از مراکز معتبر در حوزه تولید اصطلاح‌نامه‌های علوم اسلامی، و به تبع آن  تولید و طراحی نرم‌افزارهای مختلف تحت ویندوز و وب است. این پژوهشکده در راستای توانمندسازی علوم اسلامی و دسترسی دقیق و سریع به اطلاعات در این حوزه، طراحی و تولید سامانه برخط اصطلاح‌نامه‌های علوم اسلامی در عرصــه‏ اطلاع‌رسانی دینـی را بر عهده دارد. در این مدت، این پژوهشکده فعالیت‏های متعددی را سامان داده است که تولید نرم‌افزارهای مختلف، تدوین اصطلاح‌نامه‌ها و فرهنگنامه‏‌های علوم اسلامی و طراحی كتابخانه دیجیتالی اسلامی از آن جمله است.

ضرورت مدیریت اطلاعات و مدارك علمی اسلامی در حوزه های علمیه سبب شد که در ساختار جدید دفتر تبلیغات اسلامی، پژوهشکده تخصصی مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی تاسیس و عهده دار انجام چنین مسئولیت ‏خطیری گردد. گفتنی است كه اصطلاح نامه علوم اسلامی برای اولین بار به همت فضلای توان‌مند حوزه و زیر نظر اساتید برجسته‏ حوزه و دانشگاه مورد پژوهش قرار گرفت و تایید سازمان یونسكو را به دنبال داشت. فعالیت‌های این پژوهشکده در زمینه مدیریت و سازماندهی موضوعی اطلاعات و منابع اسلامی و طبقه‌بندی آنها، بر مبنای استانداردهای علمی، دستاوردهای چشمگیری داشته است.

اهداف

1) تدوین و تكمیل اصطلاح‏نامه‏‌ها وفرهنگ‏نامه‌های علوم اسلامی به عنوان چهارچوب وپایه اساسی اطلاع‌رسانی نوین دینی.

2) بازشناسی منابع و مدارك اسلامی و حوزه‏ های وابسته (مكتوب، صوتی، تصویری و...) و معرفی‏ آنها در قالب‏های علمی و استاندارد.

3) سامان‌دهی و طبقه‏ بندی اطلاعات دینی و تولید محتوای قابل عرضه در عرصه فناوری اطلاعات‏ و ارتباطات.

4) شناسایی جدیدترین استانداردهای علمی و فنون اطلاع‌رسانی و به كارگیری آنها در عرصه اطلاع‏ رسانی دین‌پژوهی.

گروه های پژوهشی

  • گروه تدوین سازمان‌های دانش
  • گروه سازماندهی اطلاعات و مدارک
  • گروه اشاعه اطلاعات و دانش

آثار مکتوب منتشر شده

درآمدی بر مبانی اصطلاحنامه علوم اسلامی، اصطلاح‌نامه علوم قرآنی، اصطلاح‌نامه فلسفه اسلامی، اصطلاح‌نامه اصول فقه، اصطلاح‌نامه منطق، اصطلاح‌نامه کلام اسلامی، اصطلاح‌نامه اخلاق اسلامی، منهج تدوین معجم مصطلحات العلوم الاسلامیه، اصطلاح‌نامه اصلاح الگوی مصرف، اصطلاح‌نامه علوم حدیث، مجموعه مقالات همایش اصطلاح‌نامه و کاربرد آن در محیط الکترونیکی، اصطلاح‌نامه فقه، فرهنگ‌نامه اصول فقه، فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، فرهنگ موضوعات وچکیده آثارشهید مطهری(ره)،

آثار مکتوب در دست نشر

اصطلاح‌نامه راویان حدیث، اصطلاح‏نامه مسائل جدید کلامی، ویرایش دوم اصطلاح‌نامه علوم قرآنی، اصطلاح‌نامه حقوق جزای اختصاصی، اصطلاح‌نامه حقوق جزای عمومی، فرهنگ نامه منطق.

آثار مکتوب در دست تدوین

اصطلاح‌نامه معارف مهدوی، اصطلاح‌نامه ادیان، اصطلاح‌نامه هنر اسلامی، اصطلاح‌نامه تعلیم و تربیت، اصطلاح‌نامه تاریخ و سیره، فرهنگ نامه کلام اسلامی،فرهنگ نامه فلسفه اسلامی.

نمایه سازی علوم اسلامی

الف. نمایه ترکیبی موضوعی منابع اسلامی

1. نمایه موضوعی ترکیبی رشته های تخصصی علوم اسلامی

2. نمایه موضوعی پایان کتاب منشورات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

ب. نمایه اجمالی موضوعی منابع اسلامی

ج. نمایه موضوعی مجموعه آثار

د. نمایه موضوعی پایان نامه های حوزوی

ه. نمایه موضوعی مسئله محور ابلاغ شده از سوی قطب های فکری فرهنگی دفتر تبلیغات اسلامی

آثار فناورانه

پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی، پایگاه آیه یاب، پایگاه روایت یاب، پایگاه ویکی، کتابخانه دیجیتال، نرم افزارهای مطهر، نجم، خطیب، نرم افزار پایگاه تخصصی علوم قرآنی، نرم افزار پایگاه تخصصی اصول فقه، التمهید، نشریه الکترونیکی مدیریت دانش اسلامی، سامانه مدیریت دانش، ایجاد بانک های اطلاعاتی تخصصی به سفارش قطب های فکری فرهنگی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، پایگاه تخصصی بازنمایی آثار مقام معظم رهبری (مدظله)، امام موسی صدر، آیت الله معرفت (ره) و ...

تفاهم نامه های همکاری

پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی در قالب تفاهم‌نامه‌های ملی و بین المللی با 35 پژوهشکده و مرکز پژوهشی تفاهم نامه‌های علمی منعقد کرده است. و به عنوان تنها تولید کننده اصطلاح‌نامه در کشور به انتقال تجربیات خود و فرهنگ سازی تولید اصطلاح‌نامه کمک شایانی کرده است. بسیاری از مراکز برای تولید اصطلاح‌نامه‌های خود از مشاوره کارشناسان پژوهشکده بهره‌مند می‌شوند.

همایش‌ها، نشست‌ها وکرسی های نقد

پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی از سال 1371 تا کنون با هدف فرهنگ‌سازی و آشنایی محققان و پژوهشگران با کارکردهای اصطلاحنامه و سایر فعالیت های پژوهشکده، حدود 150 نشست علمی، کرسی نقد و همایش برگزار کرده است .

اهم افتخارات

  • کسب بالاترین امتیاز سطح آمادگی فناوری برای پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی (سطح 9 TRL)؛
  • پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی نامزد دریافت جایزه (WSIS2019)؛
  • کتاب سال حوزه برای فرهنگ‌نامه علوم قرآنی و اصطلاح‌نامه علوم حدیث؛
  • کتاب برگزیده سیزدهمین دوره جايزه كتاب فصل برای فرهنگنامه اصول فقه؛
  • اصطلاحنامه های تولیدی پژهشکده، بهترین اصطلاحنامه از سوی نمایندگی یونسکو در ایران.

www.thesaurus.isca.ac.ir

www.islamicdoc.isca.ac.ir          

www.isca.ac.ir          

Email : info@islamicdoc.org

تلفن: 31151110- 025

 

فايلها
Broshor - 980930.pdf 5.88 MB معرفی اجمالی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی - 980930
1

مطالب مرتبط

پربازدید ترین مطالب

مطالب مرتبط

پربازدید ترین مطالب
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 32507
خانه | بازگشت | حريم خصوصي كاربران |
Guest (PortalGuest)

مركز اطلاعات و مدارك اسلامي
مجری سایت : شرکت سیگما